miercuri, 6 martie 2013

Farfuria, de la utilitate la estetica


                                                                                              
         Viata-i ca o farfurie 

        Tu o faci sa-ti placa tie 

                          Gilbert Saim 







Nu, n-avem de gand sa patrundem in preistorie pentru a releva rolul practic evident al acestui mic platou magic, nici sa abordam problematica farfuriilor zburatoare pentru a analiza evolutia vasului din care ne mancam zilnic felurile preferate. 


Primele recipiente rudimentare din lemn si lut utilizate drept farfurii au aparut probabil din nevoia de a nu mai manca “din palma” sau de pe diverse alte suprafete susceptibile la murdarie. In Evul Mediu, farfuriile erau folosite cu precadere de catre nobilime pentru servirea sosurilor si condimentelor. Mai tarziu, si-au urmat cursul utilitar prin servirea eleganta a supelor si ciorbelor datorita adaptarii formei acestora in vederea retinerii unui volum mai consistent de lichid. Aspectele ornamental - estetice legate de diversitatea materialelor folosite la realizarea acestora, de la sticla la portelan sau aluminiu, vin sa imbogateasca savoarea utilizarii farfuriilor pornind de la cela mai banale gustari servite din farfurii de unica folosinta, pana la capodoperele culinare degustate in portelanurile rafinate ale restaurantelor de faima.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu