marți, 5 februarie 2013

Fericirea trece prin stomac!

Conform acestui dicton celebru, cine nu are capacitatea de a stapani tainele artei culinare nu se poate simti implinit. Precursorii plamadirii propriei fericiri sufletesti si fizice sunt literalmente absorbiti de uluitoarele noastre sisteme de asimilatie prin intermediul sucurilor digestive, enzimelor si al altor biocatalizatori pentru a ne mentine o pemanenta stare functionala de “bine” in viata cotidiana. In acest sens, un rol esential il joaca echilibrul dintre componentele mancarurilor consumate. De exemplu un exces de grasimi saturate omega 6 (grasimi animale, smantana, slanina, etc.) va determina un efect pro-inflamator si somnolenta cu o oarecare incetinire a agerimii cognitive plus ateroscleroza prin cresterea colesterolului nociv pe termen lung. Excesul de zaharuri poate produce rezistenta insulinica prin epuizarea pancreasului, sfarsind prin instalarea diabetului zaharat. O dieta hiperproteica suprasolicita functia renala prin excesul de uree rezultat in urma metabolizarii proteinelor. Asadar, doar situandu-ne pe calea echilibrului dintre elementele de baza ale alimentatiei noastre putem pune bazele unei stari de bine permanente care sa ne ajute sa strabatem cu success provocarile perpetue ale existentei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu