marți, 12 februarie 2013

Portelanul, aristocratia veselei

Inca de la ilustrele sale origini antice din Orientul Indepartat Chinez, portelanul a fost de la primele vase iesite pe portile vechilor ateliere, apanajul imparatilor si nobilimii dornice de calitate si stralucire fara cusur. Avand drept materie prima o serie de paste argiloase transformate prin diverse amestecuri si prelucrari termice in portelan, acesta a ajuns sa fie comercializat de catre marinarii portughezi in spatiul european incepand cu secolul al XVII-lea, la schimb cu greutatea sa in aur datorita raritatii, rafinamentului si calitatii asemenatoare unei bijuterii. Marii regi ai vremii au fost atat de fermecati, incat au decis sa infiinteze in propriile regate manufacturi de portelan ca port-drapeluri ale blazonului regal.

La inceput, portelanul a fost folosit doar pentru realizarea vaselor ornamentale si a serviciilor de masa, insa in timp, datorita rezistentei sale la mediul acid si bazic, precum si a proprietatilor sale electroizolante si termoizolante, a devenit un material folosit cu preponderenta in aplicatii tehnico-industriale, depasind astfel hotarele bucatariei.

Bogata noastra gama de produse din portelan vine in intampinarea celor mai exigente asteptari ale doritorilor de rafinament estetic si sanatate prin calitate.
Va dorim gusturi de portelan !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu